Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για θετικά και αισιόδοξα μηνύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, κάτι που όπως είπε, «μας δίνει την πεποίθηση ότι ο αγώνας αυτός θα κερδηθεί»

Την αισιοδοξία του ότι στο τέλος ο αγώνας της χώρας θα κερδιθεί εξέφρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Εκτίμησε πάντως πως το πιο δύσκολο κομμάτι του μαραθωνίου στον οποίο τρέχει η χώρα, είναι το τελευταίο. «Έχουμε διανύσει ένα 70% της διαδρομής. Μας απομένει όμως ακόμα ένα 30%. Αλλά, όπως ξέρετε, στον μαραθώνιο το τελευταίο κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο και το πιο εξαντλητικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος απεθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια.

Όπως σημείωσε «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι το τέλος, για να μην αφήσουμε και τις θυσίες που έχει υποστεί ο λαός να πάνε χαμένες και έτσι στο τέλος να μην χάσουμε αυτή τη μάχη και να κερδίσουμε το έπαθλο». Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για θετικά και αισιόδοξα μηνύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, κατί που όπως είπε, «μας δίνει την πεποίθηση ότι ο αγώνας αυτός θα κερδηθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι βρίσκονται σε μια θετική πορεία, με τις καταθέσεις να επιστρέφουν. Τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε, επέστρεψαν περί τα 2 δισ. ευρώ (χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικό το νούμερο αυτό), ενώ από τον Ιούνιο και μετά έχουν επιστρέψει περίπου 16-17 δισ. ευρώ.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που, όπως είπε, έχει επιτευχθεί σε τρεις κρίσιμους τομείς: τη δημοσιονομική εξυγίανση, την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητος και τον τραπεζικό τομέα.

Πέρυσι, εξήγησε, το ισοζύγιο πληρωμών έκλεισε «με ένα έλλειμμα, που σαν ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 2,9%, ένα ποσοστό πολύ χαμηλό αν σκεφτεί κανείς ότι το 2008, που ήταν μια κακή χρονιά και η αρχή της κρίσης, το έλλειμμα ήταν στο 15% του ΑΕΠ». Αν συγκρίνουμε αυτό το 2,9% με το 15% θα δούμε τι απόσταση έχουμε διανύσει, υπογράμμισε για να τεκμηριώσει και τη φράση του ότι «έχουμε διανύσει το 70% της απόστασης».

Ειδικά για τον τραπεζικό τομέα, εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων και την ομαλοποίηση του κλίματος, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι οι τράπεζες στους επόμενους μήνες βγαίνουν στις αγορές για να ανακεφαλοποιηθούν, κάτι που όπως εκτίμησε, «σηματοδοτεί μια καλή πορεία, σε συνδυασμό με τη συγχώνευση στην οποία βρίσκονται οι μεγάλες Τράπεζες».

Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε ένα διαφορετικό τραπεζικό τοπίο, «όπου τρεις μεγάλες Τράπεζες και λίγες μικρότερες θα εξυπηρετούν τραπεζικά τη χώρα και θα έχουν μια ισχυρή παρουσία, όπως είχαν και στο παρελθόν στις γειτονικές χώρες με την Ελλάδα».

Πηγή Πηγή: voria.gr