Όταν πριν χρόνια έγραψα για πρώτη φορά την υπόθεση με τα συγγενικά δικαιώματα και την πνευματική ιδιοκτησία των ηθοποιών έγινα μάρτυρας ενός πολύ περίεργου φαινομένου. Απο τη μία οι ηθοποιοί που επικοινώνησαν μαζί μου ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία κι απο την άλλη κανείς τους δεν ήθελε να βγεί μπροστά και να κοντράρει τον ΑΝΤ1.

Ο μόνος που το έκανε ήταν ο Θεοδωρίδης. Και μάλιστα όταν ο ηθοποιός προσπάθησε να συσπειρώσει δίπλα του κι άλλους συναδέλφους εκείνοι τον απέρριψαν με την δικαιολογία «Θα τα βάλουμε με τον ΑΝΤ1; Γιατί; Για; Να μας κλείσει την πόρτα μετά;»

Στην Ελλάδα δυστυχώς επί δεκαετίες που ισχύει ο νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία, οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές δεν προστατεύονται για τις εκμεταλλεύσεις των έργων τους και των ερμηνειών τους που προβάλλονται στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Ειδικά ως προς τους ηθοποιούς έχει εδώ και δεκαετίες παγιωθεί μια παράνομη πρακτική των καναλιών σύμφωνα με την οποία πολλές τηλεοπτικές σειρές αναμεταδίδονται σε αμέτρητες χώρες του εξωτερικού με τεράστια κέρδη τόσο των ιδιωτικών ελληνικών καναλιών όσο και των ξένων και χωρίς δυστυχώς από τις απεριόριστες χρονικά και γεωγραφικά αναμεταδόσεις να κερδίζουν οι ηθοποιοί ούτε ένα ευρώ.

Ο ίδιος ο Τζόνι Θεοδωρίδης μιλώντας στο blog μου αποκάλυψε: «Εγώ ξεκίνησα πρώτος πριν από χρόνια με νομικό συμπαραστάτη και δικηγόρο μου τον κύριο Βαγγέλη Αθανασόπουλο έναν σκληρό νομικό και δικαστικό αγώνα κατά του ΑΝΤ1 με σκοπό να μπει επιτέλους τέλος στην παραπάνω παράνομη πρακτική του ΑΝΤ1, ο ποιος επί πολλά χρόνια έκλεινε διεθνείς συμφωνίες και συνεργασίες με δορυφόρους και κανάλια του εξωτερικού στα οποία προβαλλόταν καθημερινά η σειρά "Λάμψη", στην οποία και πρωταγωνιστούσα. Παρά το γεγονός ότι η "Λάμψη" προβαλλόταν σε περισσότερες από 80 χώρες του εξωτερικού, ούτε εγώ αλλά και κανένας άλλος που συμμετείχε στη σειρά εισέπραττε τις νόμιμες αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούσαν σε όλες αυτές τις δορυφορικές αναμεταδόσεις της "Λάμψης". Ο δύσκολος νομικός αγώνας κατά του ANT1 δικαιώθηκε πλήρως με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 11/06/2013 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την οποία όχι μόνο αναγνωρίστηκε ότι τόσα χρόνια είχα δίκιο, ότι δηλαδή οι παραπάνω μεταδόσεις ήταν παράνομες χωρίς να μου καταβάλλεται αμοιβή, αλλά και επιπλέον μου επιδικάστηκε και μία διόλου ευκαταφρόνητη αποζημίωση για όλα αυτά τα χρόνια.»

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που δικαιώνει ηθοποιό για δορυφορικές αναμεταδόσεις στο εξωτερικό. Η αξία της απόφασης αυτής είναι ότι σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την αποτελεσματική και πλήρη καταχώρηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ηθοποιών στο εξωτερικό.

Πηγή Πηγή: gossip-tv.gr