Τεχνολογική καινοτομία και πρωτιά για την ΕυρώπηΗ εταιρεία κατασκευής ελικοπτέρων Eurocopter πραγματοποίησε σήμερα δημόσια την πρώτη πτήση ενός ελικοπτέρου της, του EC145, χωρίς πιλότο, μια τεχνολογική καινοτομία για τον κατασκευαστή, και μια πρωτιά στην Ευρώπη.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από την στρατιωτική βάση της Ιστρ στη νοτιοανατολική Γαλλία. Προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα περίπου 40 λεπτά αργότερα. Ένας επίγειος σταθμός υποβοηθούσε το αεροσκάφος και παρακολουθούσε την εξέλιξη της πτήσης.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται «AFlight», ξεκίνησε μυστικά τον Σεπτέμβριο του 2011. Δύο πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις διεξήχθησαν μυστικά πριν από τη σημερινή, αποκάλυψε ο Ρολάν Γκασενμαγέρ, διευθυντής του προγράμματος.

«Ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας», δήλωσε ο Ζαν-Μπρις Ντιμόν, διευθυντής του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι το σύστημα που αναπτύχθηκε από την Eurocopter είναι μοναδικό στο είδος του, καθώς το αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς πιλότο. Χρησιμοποιούμενο χωρίς πιλότο, είναι σε θέση να αλλάζει πορεία κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτό το νέο σύστημα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί επίσης να προσφερθεί ως επιλογή σε οποιοδήποτε αεροσκάφος της σειράς παραγωγής του κατασκευαστή.

Το κόστος της ανάπτυξης του AFlight είναι εμπιστευτικό και δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά ο κ. Ντιμόν υπογράμμισε ότι έχει πλήρως χρηματοδοτηθεί από την Eurocopter, θυγατρική του ευρωπαϊκού ομίλου άμυνας και αεροδιαστημικής EADS.

Το EC145, που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του προγράμματος και για την επίδειξη σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων, είναι ένα ελικόπτερο παραγωγής μεσαίας σειράς. Με βάρος περίπου τέσσερις τόνους, το δικινητήριο αεροσκάφος χρησιμοποιείται συνήθως από τη χωροφυλακή και την πολιτική ασφάλεια.Πηγή Πηγή: newsbeast.gr