Η Τουρκία αμφισβητεί την κρατική οντότητα της ελεύθερης Κύπρου

«Ηγέτης κοινότητας», όχι πρόεδρος Δημοκρατίας, είναι σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργό της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε εξάλλου την τουρκική πρόταση περί ταυτόχρονου ανοίγματος του αεροδρομίου «Ερτζάν» στα κατεχόμενα της Κύπρου και του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Τουρκίας στα Κυπριακά αεροσκάφη και πλοία.

«Ευχής έργο είναι να υπάρξει στην Κύπρο μόνιμη λύση που θα στηρίζεται στην πολιτική ισότητα. Στην περίπτωση αυτή ελπίζουμε ότι θα υπάρχει πρόεδρος της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει εκεί ένας εκλεγμένος αρχηγός κοινότητας» είπε ο Μπαγίς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πρόσθεσε:

«Η μεγαλύτερή μου συμβουλή προς τον Αναστασιάδη είναι, επειδή μέχρι σήμερα τάχθηκε υπέρ της λύσης και με δεδομένο το ότι οι πολίτες του τον εξέλεξαν και τον εμπιστεύτηκαν, θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτούς που θέλουν να απομακρύνουν τα πράγματα από τη λύση».

Ερωτηθείς για το χρόνο που απαιτείται για την επίλυση μετά την εκλογή Αναστασιάδη, ο Μπαγίς είπε ότι αυτό θα καθοριστεί, όπως είπε «από τους εκλεγμένους ηγέτες της ΤΔΒΚ και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου» και είπε ότι «εμείς δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε κάθε συμβιβασμό στον οποίο θα καταλήξουν».

Ο Μπαγίς είπε επίσης ότι «την ημέρα που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου επιτρέψει την προσγείωση αεροσκαφών των χωρών μελών της Ε.Ε. στο αεροδρόμιο Ερτζάν, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα λιμάνια και αεροδρόμιά μας στα πλοία και τα αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου». Και τόνισε: «Αφού υπάρχει μία οικονομική κρίση, καλώ τον Αναστασιάδη να αξιοποιήσει την πρόταση αυτή η οποία θα είναι άκρως ωφέλιμη για την οικονομία της Νότιας Κύπρου».

Πηγή Πηγή: newsbeast.gr