Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές μου έχει ζητηθεί από πελάτες (που έχω είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε όταν έρχονται μαζί με το σύντροφο τους) να εξηγήσω την διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες όσον αφορά τις σχέσεις! Και όπως πάντα τείνω να είμαι πολύ επιφυλακτική, και αποφεύγω να παίρνω το μέρος του ενός έναντι του άλλου, για τον πολύ απλό λόγο ότι πιστεύω ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει απλά μια διαφορετική "χρήση" της ρομαντικής σχέσης, κάτι το οποίο έρχεται να υποστηριχθεί απ των παρακάτω έρευνα. (Αυτή η έρευνα έλαβε μέρος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Austin, κ δημοσιεύθηκε στο Psychological Science).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες τείνουν να ορίζουν τον εαυτό τους λιγότερο μέσα από την σχέση τους και περισσότερο από άλλους τομείς της ζωής τους (όπως αναφορικά η καριέρα τους). Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άνδρες μπορεί να περισσότερο "κολλημένοι" με την σχέση τους από ότι οι γυναίκες και ότι η ψυχική τους υγεία είναι περισσότερο συνδεδεμένη με την σχέση τους παρά στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών μπορεί να εξηγήσουν το γιατί οι άνδρες έχουν μικρότερη πιθανότητα από τις γυναίκες να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους μέσα στο γάμο. Εξαιτίας των διφορούμενων αποτελεσμάτων, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου είχε στόχο να εξετάσει κατά πόσο οι σχέσεις μπορεί να επηρεάσουν την άποψη που έχουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες για τους εαυτούς τους, ρωτώντας τους μια σειρά ερωτήσεων κατά την διάρκεια 3 πειραμάτων.

Το πρώτο πείραμα είχε στόχο να εξερευνήσει το κατά πόσο όταν κάποιος ήταν μέσα σε μια σχέση μπορεί να επηρέαζε την αυτοεκτίμηση του. Έτσι ρωτήσανε άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες ερωτήσεις του τύπου "Γενικά, πόσο πιστεύετε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες βασίζουν την αυτοεκτίμηση τους από το γεγονός ότι είναι σε μια σχέση?¨ Όπως επίσης, "γενικά, πόσο πιστεύετε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες βασίζουν την αυτοεκτίμηση τους σύμφωνα με την αίσθηση της κοντινότητας και της οικειότητας που βιώνουν μέσα στην σχέση τους;".

Οι άνδρες βασίσανε την αυτοεκτίμηση τους με βάση του κατά πόσο ήταν σε σχέση ή όχι έναντι των γυναικών. Αλλά εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι άλλοι τομείς της σχέσης, (όπως η ποιότητα της σχέσης) δεν είχανε την ίδια επίδραση στην αυτοεκτίμηση των ανδρών. Επίσης οι άνδρες έκριναν ότι το κοινωνικό τους status είναι πιο σημαντικό όφελος που μπορούν να αποκτήσουν μέσα από μια σχέση, σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Το δεύτερο πείραμα επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο στο κομμάτι της αυτοεκτίμησης αν είναι σε σχέση ή όχι, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Τα δύο πρώτα πειράματα κατάφεραν να υποστηρίξουν έντονα ότι οι άνδρες θεωρούν πολύ σημαντική την σχέση τους για την αυτοεκτίμηση τους, γιατί για ένα μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντική για το κοινωνικό τους status. Κατά την διάρκεια του τρίτου πειράματος, θέλανε να παρατηρήσουνε στη πράξη το παραπάνω αποτέλεσμα. Η ομάδα παρατήρησε κατά πόσο η χρήση συγκεκριμένων λέξεων άλλαζε όταν η σχέση "ήταν σε κρίση", ή όταν φαντάζονταν ένα χωρισμό. Η χρήση συγκεκριμένων λέξεων αυξάνεται όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για κάτι - λέξεις όπως κερδίζω, πετυχαίνω, νικώ υπονοούν μια ανησυχία σχετικά με το κοινωνικό status; και λέξεις όπως πόνος, άσχημος, αρνητικός αντιπροσωπεύουν αρνητικά συναισθήματα, ενώ λέξεις όπως εμείς, δική μας, υπονοούν ανησυχίες σχετικά με την σχέση. Έτσι η ομάδα μέτρησε πόσες φορές οι λέξεις που σχετίζονταν με το κοινωνικό status είχανε αναφερθεί από τους συμμετέχοντες όταν τους είχε ζητηθεί να φανταστούν ότι βιώνουν ένα χωρισμό και κατ'επέκταση τους είχε ζητηθεί να γράψουν πως πίστευαν ότι θα επηρεαζόταν η ζωή τους από αυτό το γεγονός. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες είχανε την τάση να χρησιμοποιούν λέξεις που εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το κοινωνικό τους status όταν φαντάζονταν έναν χωρισμό, ενώ οι γυναίκες είχανε την τάση να χρησιμοποιήσουν λέξεις που εξέφραζαν ανησυχία σχετικά με την έλλειψη σύνδεσης με τον σύντροφο τους.

Οι ερευνητές δεν εντυπωσιάστηκαν με τα αποτελέσματα του τρίτου πειράματος, τα οποία μπορεί να εξηγούν γιατί οι άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους μέσα στο γάμο. Εφόσον οι άνδρες, τουλάχιστον κατά μέσο όρο, "ενδιαφέρονται" περισσότερο για το τι μπορεί να προσφέρει η σχέση τους στο κοινωνικό τους status παρά γι το επίπεδο σύνδεσης με το σύντροφο τους, υπάρχει μια λογική εξήγηση γιατί έχουν μικρότερες πιθανότητες να φύγουν από μια δυστυχισμένη σχέση.

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα γι την διαφορά ανάμεσα στα 2 φύλλα, αλλά είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ γενικά και δεν θα έπρεπε να βιαστούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι άνδρες ενδιαφέρονται, είτε όντας σε σχέση είτε μέσα σε ένα γάμο, μόνο γι το κοινωνικό τους status.

Πολλές ερευνητικές προσπάθειες θα χρειαστεί να προστεθούν για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε σε σχέση είτε όχι, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα μας δίνει μια αίσθηση σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, οι οποίες έχουνε εξελιχθεί πριν πολύ καιρό, αλλά μπορεί να είναι ακόμα χρήσιμα κ για το τι συμβαίνει σήμερα.

Πηγή Πηγή: 24wresenimerwsi.gr