Περισσότεροι από το ένα τρίτο των γάμων στην Αμερική σήμερα ξεκινούν μέσω διαδικτύου και αυτοί οι γάμοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, είναι πιο ικανοποιητικοί και λιγότερο πιθανοί να καταλήξουν σε διαζύγιο.
Η έρευνα διενεργήθηκε με την ιστοσελίδα διαδικτυακών ραντεβού eHarmony και δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.«Η γνωριμία μέσω διαδικτύου δν θεωρείται πλέον μη φυσιολογική και οι προοπτικές είναι καλές», λέει ο κύριος συγγραφέας, John Cacioppo, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Για εμένα τα αποτελέσματα αποτέλεσαν μί πολύ μεγάλη έκπληξη. Δεν το περίμενα».
Η έρευνα περιέλαβε 20.000 Αμερικανούς που παντρεύτηκαν μεταξύ των ετών 2005-2012. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, σε ποσοστό 35% τα άτομα γνωρίζονται μέσω του διαδικτύου. Αλλά, ενώ 8% αυτών που δεν γνωρίζονται στο διαδίκτυο βρίσκονται σ διάσταση ή είναι διαζευγμένοι, το ποσοστό των άλλων είναι μόνο 6%. Παρ’ όλο που αυτές οι διαφορές παρουσίασαν κάποια σύγκλιση όταν μελετήθηκαν οι παράγοντες που επιδρούν στα διαζύγια, όπως οι οικονομικές αποδοχές, η εκπαίδευση και τα έτη του γάμου, ωστόσο παρέμειναν σημαντικές.
Οι οικονομικές αποδοχές παραμένουν ως ο παράγοντας μείζονος σημασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο 3% όλων όσοι γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο έχουν εισόδημα λιγότερο από 15.000 δολάρια ετησίως, ενώ το 41% όλων όσοι γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο έχουν εισόδημα 100.000 δολάρια ή περισσότερο. Καθώς το υψηλότερο εισόδημα συνδέεται με τους πιο ευτυχείς γάμους και τα λιγότερα διαζύγια, με τον έλεγχο για τα εισοδήματα μειώνονται οι διαφορές που παρουσιάζονται μεταξύ εκείνων που συναντήθηκαν είτε στο διαδίκτυο είτε εκτός.
Η μελέτη επίσης αποκάλυψε ότι υπάρχει αυξημένη ικανοποίηση στα άτομα που γνώρισαν τους συντρόφους τους μέσω υπολογιστή κ όχι, στην άλλη περίπτωση, σε μια γνωριμία που έλαβε χώρα σε κάποιο μπαρ ή κατά τα φοιτητικά χρόνια.
Ο Eli Finkel, καθηγητής Ψυχολογίας στο Northwestern University που έχει ασκήσει δριμεία κριτική στις γνωριμίες μέσω διαδικτύου, δήλωσε ότι η έρευνα είναι εντυπωσιακή, με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και εκπληκτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ο Finkel πιστεύει ότι ένα γενικευμένο συμπέρασμα ότι οι γάμοι αυτοί είναι καλύτεροι είναι πολύ πρώιμο. «Η μελέτη είναι καλή», λέει. «Προτείνει να γίνει μι ρομαντική γνωριμία στ διαδίκτυο και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Ωστόσο, τα συμπεράσματα αυτά, ότι οι μεν γνωριμίες είναι καλύτερες από τις δε, είναι βιαστικά». Ο Finkel εξηγεί ότι οι διαφορές των δύο τρόπων γνωριμίας δεν είναι πια και τόσο μεγάλες.
Η μελέτη δεν προτείνει ότι το να συναντά κανείς τον σύντροφό του στο διαδίκτυο ή αλλού αποτελεί εγγύηση του επιτυχούς γάμου. Στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για διαφορετικά μέρη συνάντησης και με διαφορετικές προοπτικές γάμου.
Δεν είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το να μεγαλώνει το ζευγάρι μαζί ή να γνωρίζονται από το σχολείο, μέσα από φίλους ή θρησκευτικές ομάδες συνδέονται με πιο ικανοποιητικούς γάμους από εκείνους που συναντήθηκαν σε κάποιο τυφλό ραντεβού ή σε κάποιο κέντρο διασκέδασης. Παραδόξως, η γνωριμία μέσα στο εργασιακό περιβάλλον ήταν εξίσου δυσμενής.
Όσον αφορά στη διαδικτυακή οδό, οι γνωριμίες που ξεκίνησαν σε chat room ή σε άλλες διαδικτυακές σελίδες ήταν λιγότερο επιτυχείς από αυτές σε ιστοσελίδες ραντεβού μέσω διαδικτύου, όσον αφορά πάντα στην αναφερόμενη ικανοποίηση μέσα στον γάμο.
«Στα chat room και εκτός του ιντερνέτ συναντά κανείς ανθρώπους που απλά βρίσκονται εκεί και όχι μεγάλο αριθμό ατόμων», προτείνει ο Cacioppo ως πιθανή εξήγηση του ευρήματός του. «Στο online ραντεβού σού ανοίγεται ένας νέος κόσμος πιθανοτήτων και προοπτικών».
Άλλη διαφορά σχετίζεται με την προσωπικότητα. «Αν ελέγχεις την παρορμητικότητά σου πιο εύκολα, συναντάς τον μελλοντικό σύζυγο στο διαδίκτυο κ όχι τυχαία σε κάποιο μπαρ», δηλώνει.
Από όλες τις ιστοσελίδες με ραντεβού μέσω διαδικτύου το eHarmony είναι αυτό που πηγαίνει ιδιαιτέρως καλά. Ωστόσο, η μελέτη δεν αποσαφηνίζει αν αυτό συμβαίνει γιατί γίνονται οι επιτυχείς συνδυασμοί ατόμων ή κάτι άλλο. Καθώς διαφημίζεται σε εκείνους που αναζητούν σύζυγο, ενδεχομένως και να προσελκύει άτομα που πλέον είναι έτοιμα να αποκατασταθούν. «Μια τέτοια ιστοσελίδα, λέει ο Cacioppo, δεν είναι γοητευτική για κάποιον που κυνηγά μια επιπόλαιη γνωριμία».
Ο Cacioppo υπογραμμίζει ότι υπάρχει και άλλος λόγος που συμβάλλει στην επιτυχή γνωριμία. «Πριν από 30 χρόνια, μια πειραματική εργασία είχε υποστηρίξει ότι η γνωριμία μέσω υπολογιστή ωθεί τα άτομα να είναι λίγο πιο ειλικρινή και να μην κλείνονται τόσο στον εαυτό του».
«Όταν ο ένας βρίσκεται ως φυσική παρουσία απέναντι στον άλλο, ενδεχομένως να μην είναι τόσο άνετος, ακόμη και με τον ίδιο του τον εαυτό, κάτι που παύει να συμβαίνει όταν αντικρίζει κανείς την οθόνη του υπολογιστή».
Όταν φτάνουμε να μιλούμε για τον έρωτα, δεν είναι ακόμη σαφές αν τα διαδικτυακά ραντεβού εγγυώνται καλύτερα ζευγάρια. Από την άλλη, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ατόμων που γνωρίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν δεν είναι καλύτερο, τουλάχιστον δεν κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Πηγή: newscity1.net