Κάποιοι θα έχουν την «πολυτέλεια» να κάνουν διακοπές σε κάποιο νησί. Όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις γαλάζιες θάλασσες που έχει η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του cleanbeaches.gr αρκετές είναι οι καθαρές παραλίες της Αττικής, στις οποίες μπορούν οι Αθηναίοι να κάνουν άφοβα το μπάνιο τους.

Συγκεκριμένα μετρήθηκαν 193 παραλίες της Αττικής, από τις οποίες οι 40 κρίθηκαν «πολύ καθαρές», οι 94 «καθαρές», οι 40 «ακατάλληλες» και οι 19 «επικίνδυνες».Κατάλληλες και οι παραλίες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπαρκούς ποιότητας»

Ωστόσο η Ειδική Γραμματεία Υδάτων ξεκαθάρισε πως οι λουόμενοι δεν πρέπει να φοβούνται να κολυμπήσουν σε παραλίες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπαρκούς ποιότητας».

Με αναφορά στην πρόσφατη εξαιρετικά θετική αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας -σύμφωνα με την οποία το 99,7% των 2.155 σημείων που εξετάστηκαν, κρίθηκαν κατάλληλα, με την πλειονότητά τους μάλιστα να εντάσσεται στην ανώτερη κλίμακα ποιότητας- η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους λουόμενους για τα τέσσερα απ τα έξι σημεία που χαρακτηρίστηκαν ως «ανεπαρκούς ποιότητας» (ποσοστό 0,03%), επισημαίνοντας επίσης ότι στα άλλα δύο, ούτως ή άλλως απαγορεύεται η κολύμβηση.

Ειδικότερα, για τα τέσσερα πρώτα σημεία, την ακτή Δάφνη και την Αγυιά-Κάμπινγκ του Δήμου Πατρέων, τα Μποζαΐτικα στην Αχαΐα, και την Πλαζ Πρόκου στο Γύθειο το αποτέλεσμα οφείλεται σε υψηλές συγκεντρώσεις των εξεταζόμενων μικροβιολογικών παραμέτρων που παρατηρήθηκαν κατά την κολυμβητική περίοδο του έτους 2010, ενώ η ποιότητα των υδάτων εμφανίζει συνεχή βελτίωση τα έτη 2011 και 2012. Όπως επισημαίνει η ΕΓΥ, κατά συνέπεια, δν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας των λουομένων, ενώ δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων (π.χ. σύσταση για απαγόρευση κολύμβησης) για την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο του 2013.

Για το πέμπτο σημείο, τη Χώρα-Καμάρα Άνδρου, στη συγκεκριμένη περιοχή εκβάλει αγωγός αποχέτευσης λυμάτων και ο Δήμος Άνδρου έχει αναρτήσει πινακίδα απαγόρευσης της κολύμβησης ήδη από το 2011. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την ΕΓΥ, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των υδάτων την κολυμβητική περίοδο 2012, παρατηρήθηκε ότι οι συγκεντρώσεις των εξεταζόμενων μικροβιολογικών παραμέτρων μειώθηκαν σε σύγκριση με την κολυμβητική περίοδο του 2010, οπότε οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές.Όσον αφορά το έκτο σημείο, τη Μαρίνα Πόρτο Καρράς, το σημείο εντοπίζεται εντός της μαρίνας στην οποία εκ του νόμου ούτως ή άλλως απαγορεύεται η κολύμβηση, ενώ στην ταυτότητα που συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε το 2011 εντοπίστηκε κ αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ύδατα δεν είναι κολυμβητικά.

Για τους παραπάνω λόγους, και δεδομένου ότι δεν πρόκειται για αναγνωρισμένα ύδατα κολύμβησης, προτάθηκε από την ΕΓΥ, με κοινοποίηση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αφαίρεση των δύο αυτών σημείων από το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, ακολουθώντας τη διαδικασία αναθεώρησης του Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Πηγή Πηγή: .gr