Μπορεί ο παραδοσιακός πρωινός καφές να είναι αξεπέραστος, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και άλλα –υγιεινότερα- τρόφιμα και τεχνικές που μπορούν να μας ξυπνήσουν για τα καλά.

Ένα μήλο την ημέρα

Το μήλο δεν κάνει μόνο τον γιατρό πέρα αλλά και την υπνηλία. Οι θρεπτικές του ουσίες είναι εκπληκτικές, καθώς η γλυκόζη που περιέχει μπορεί, όχι μόνο να δώσει ένα καλό έναυσμα στον οργανισμό για να ξεκινήσει τη μέρα του, αλλά και να του προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει. Καθώς κινείται αργά στο σώμα, η γλυκόζη, φτάνει σε μέρη, που μπορεί να μην ξυπνήσουν αμέσως αλλά όταν το κάνουν, σε συνδυασμό με τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στο μήλο, «κρατούν» τον οργανισμό σε εγρήγορση.

Μμμμ, γλυκό πρωινό

Εάν ξεμείνετε από καφέ, μια απλή σοκολάτα έχει όλα τα «μέσα» για να σας ξυπνήσει. Ανεβάζει την ενέργεια, η οποία δυστυχώς δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ. Είναι μία ριζοσπαστική λύση για άμεσο και γρήγορο ξύπνημα. Η ζεστή σοκολάτα θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, ενώ ο συνδυασμός της με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 βοηθά το πεπτικό σύστημα και συμβάλει στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Μυρωδάτο πρωινό

Η μυρωδιά ενός ζεστού και πλούσιου πρωινού γεύματος ξυπνάει στην κυριολεξία όλες τις αισθήσεις. Όταν μάλιστα οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες εισχωρήσουν στο οργανισμό, τότε θα έχετε ξυπνήσει για τα καλά. Τροφές όπως είναι τα αυγά, περιέχουν βιταμίνη B, ενώ αν τα συνοδεύσετε με προϊόντα ολικής αλέσεως, θα αντιληφθείτε ότι ο καφές είναι ίσως ...περιττός.

Αλάτι;

Αν πάλι δεν έχετε κανέναν να σας ετοιμάσει το μυρωδάτο αυτό και λαχταριστό πρωινό, μπορείτε να αρκεστείτε στο ...αλάτι. Αν και αρχικά χρησιμοποιούνται από Αμερικανούς αστυνομικούς για να επαναφέρουν λιπόθυμες γυναίκες (κάτι σαν το άρωμα που χρησιμοποιούμε εμείς), έχει αποδειχθεί σωτήριο σε περιπτώσεις που χρειάζεται να ξυπνήσετε άμεσα. Ωστόσο, προσοχή με το αλάτι γιατί μπορεί να βλάψει τα ιγμόρεια σας και μερικές φορές το... μυαλό σας, εάν γίνει κατάχρηση.

Αχ, ξεδίψασα

Οι περισσότεροι λογικά θα απορείτε «μα καλά, πως μπορεί το νερό να με ξυπνήσει;». Εκτός από τον προφανή τρόπο, να ρίξετε ( ή ακόμα καλύτερα να σας ρίξουν) νερό στο πρόσωπο, μία μέθοδος που είναι ευεργετική εάν θέλετε να ξυπνήσετε άμεσα, η αλήθεια είναι ότι πίνοντας ένα ποτήρι νερό ο οργανισμός αρχίζει να ξυπνά, καθώς μετά από έναν 8ωρο ύπνο κατά μέσο όρο, το σώμα χρειάζεται

ενυδάτωση.

Το νερό αυτό θα «ξυπνήσει» τα κύτταρα του οργανισμού κάνοντας όλο σας το σώμα να μοιάζει πανέτοιμο για την καινούργια μέρα. Για πιο δραστικές λύσεις, προτιμήστε να κάνετε και ένα πρωινό ντους.

Ανάταση, επίκυψη

Ένα ελαφρύ τζόκινγκ, έστω και αν είναι μόνο γύρω από το τετράγωνο της διπλανής πολυκατοικίας είναι αρκετό για να δώσει το έναυσμα στον οργανισμό να ξυπνήσει για τα καλά. Μεγάλη βοήθεια σε αυτό, είναι αν ξεκινήσετε με ένα «γενναίο» stretching, έστω και αν αισθάνεστε ότι η νύστα σας καταβάλει. Όλα αφορούν στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν σηκωθείτε από το κρεβάτι, το αίμα αρχίζει να ρέει σε ολόκληρο το σώμα. Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία και έτσι ξυπνάτε. Θυμηθείτε όμως, ότι και μετά το τέλος της άσκησης, πρέπει να παραμείνετε σε κίνηση για να διατηρήσετε τον οργανισμό σε εγρήγορση. Μία καλή τακτική είναι να κάνετε ένα ντους μετά την άσκηση.

Music to my ears

Βάλτε το ξυπνητήρι σας να χτυπήσει στους ρυθμούς της αγαπημένης σας ροκ (για ευνόητους λόγους) μπάντας. Η μουσική ξυπνά τις αισθήσεις και φυσικά προσφέρει καλή διάθεση ειδικά μάλιστα, εάν δεν είστε πρωινός τύπος. Αφήστε τη μουσική να παίζει και αφού έχετε σηκωθεί, για να σας φτιάξει τη διάθεση. Μόλις θα ξεκινήσετε να τραγουδάτε και να χορεύετε, μάλλον θα ξεχάσετε τον καφέ. Προσοχή όμως, γιατί μαζί με εσάς μπορεί να ξυπνήσουν και οι...γείτονες.

Φως και ήλιος

Η προφανής λύση του ήλιου να πλημμυρίζει το δωμάτιο, σίγουρα χαρίζει μία ευχάριστη αίσθηση και διάθεση να σηκωθείτε. Εφόσον φυσικά αυτό γίνεται ηθελημένα (να έχετε αφήσει τις κουρτίνες ανοιχτές από το βράδυ, δηλαδή) και όχι βάρβαρα, από όποιον αποφασίσει να σας ξυπνήσει ανοίγοντας τα παραθυρόφυλλα.

Ωστόσο, επειδή υπάρχει και ο...χειμώνας και οι λιγότερο φωτεινές μέρες, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτικός ο τρόπος αυτός. Βέβαια, όταν ο οργανισμός αισθανθεί, ότι λαμβάνει φως, μειώνει την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά τον οργανισμό, να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσετε. Bonus: Να θυμάστε, ότι το πρωινό ξύπνημα εξαρτάται από την ποιότητα του ύπνου το περασμένο βράδυ. Αν για παράδειγμα έχετε καταναλώσει λιπαρά τρόφιμα ή αλκοόλ, ο οργανισμός δεν έχει απολαύσει έναν ξεκούραστο ύπνο, άρα το πρωινό ξύπνημα δεν θα είναι ευχάριστο.

Πηγή Πηγή: newscity1.net