Συχνά, στο γραφείου του ψυχολόγου οι γυναίκες εκφράζουν την ανησυχία τους για την τριβή που δημιουργείται στη σχέση τους εξαιτίας της μειωμένης - σε σύγκριση με αυτή του συντρόφου τους ερωτικής επιθυμίας. Πράγματι, μέσα από την κλινική μου εμπειρία, παρατηρώ πως η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών αποτελεί για πολλά ζευγάρια ένα σημείο αναφοράς, έναν τρόπο να μετρήσουν «πόσο με θέλει ο σύντροφός μου»; και υπό αυτό το πρίσμα γίνεται συχνά αιτία διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων στο ζευγάρι.

Συνήθως, ο άντρας αμφισβητεί το πόσο τον επιθυμεί πραγματικά η σύντροφός του, βιώνοντας την απόρριψη στο ερωτικό του κάλεσμα, πράγμα που του δημιουργεί θυμό κι ένταση. Απ την δική της πλευρά η γυναίκα νιώθει πως δεν την καταλαβαίνει, πως ενδιαφέρεται μόνο για την δική του σεξουαλική ικανοποίηση χωρίς να τον απασχολεί ουσιαστικά η δική της συναισθηματική εμπλοκή και συμμετοχή στο ερωτικό τους παιχνίδι.

Είναι συχνό φαινόμενο ένα ζευγάρι να έχει διαφορετικούς ρυθμούς στη σεξουαλική του έκφραση και ανάγκη για ηδονή, όμως στο πλαίσιο μιας υγιούς συναισθηματικά σχέσης είναι σημαντικό οι σύντροφοι να μιλούν ανοιχτά γι αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζοντάς το ως ένα πρόβλημα που ανήκει στο ζευγάρι και όχι στον έναν από τους δύο.

Όταν εσύ θέλεις περισσότερο σεξ απ’ ό,τι εκείνος

Η έλλειψη επιθυμίας για σεξ από την πλευρά του άντρα, δεν μπορεί να κρυφτεί – άλλωστε υπάρχουν ορατά αποδεικτικά στοιχεία όπως η στύση και η εκσπερμάτισή του τα οποία δεν μπορεί να τα προσποιηθεί. Μια γυναίκα που αισθάνεται ότι ο φίλος της δεν την θέλει, μπορεί να θυμώσει, να γίνει εκδικητική και να επικαλεστεί τις κατακτήσεις που καραδοκούν. Από την άλλη, ο άντρας δεν μπορεί να μοιραστεί το πρόβλημά του με τους φίλους του αφού αισθάνεται ότι μπορεί να τον κριτικάρουν και να ενισχύσουν την αίσθηση του πως δεν είναι καλός σύντροφος ή «αρκετά άντρας».

Γιατί δεν με θέλει;

Ένας άντρας και μια γυναίκα που έρχονται αντιμέτωποι με μια ανισορροπία ερωτικής διάθεσης στη σχέση τους συνήθως βιάζονται να την ερμηνεύσουν σαν απόρριψη και μια τέτοια ερμηνεία φυσικά φέρνει θυμό και αποστασιοποίηση από τη σχέση. Όμως είναι σημαντικό να μπορέσει ο κάθε σύντροφος να αξιολογήσει σε βάθος μια ερωτική άρνηση του συντρόφου του που μπορεί να οφείλεται σε μια κακή συναισθηματική κατάσταση, σε μια στρεσογόνο ή / και εξαιρετικά κουραστική ημέρα / περίοδο, σε μια περίοδο κακής σχέσης με το σώμα του.

Φυσικά, όταν ο ρυθμός επαφών αλλάζει δραματικά μέσα στη σχέση ενδεχομένως να είναι σύμπτωμα μιας κρίσης που χρειάζεται προσοχή και φροντίδα. Όμως αξίζει να θυμάσαι πως δεν κρύβεται πάντα μια κρίση πίσω από μια ερωτική άρνηση αλλά κι ένας άνθρωπος που δικαιούται να μην έχει διάθεση να κάνει έρωτα το συγκεκριμένο βράδυ.

Τι να κάνω;

Είτε είσαι μια γυναίκα που δε θέλει να κάνει έρωτα όσο συχνά επιθυμεί ο σύντροφος της είτε ανήκεις στην κατηγορία γυναικών που τον θέλουν πιο συχνά απ´ ότι εκείνος, μίλησέ του! Διεκδίκησε το να σε ακούσει, το να κατανοήσει πως αισθάνεσαι και βρείτε μαζί το σημείο στο οποίο μπορούν να διασταυρωθούν οι προσδοκίες σας. Δείχνε του πόσο τον θέλεις, όχι απειλητικά αλλά ενθαρρυντικά. Μάθε να διαχειρίζεσαι το «όχι» του με ενήλικο και όχι παιδικό τρόπο. Άλλωστε στην καθημερινότητα μιας σχέσης τα ζευγάρια που τελικά καταφέρνουν να διατηρήσουν μία σχέση είναι αυτά που προσαρμόζονται στις συνθήκες και δουλεύουν μαζί τα δύσκολα συναισθήματα που ανακύπτουν.

Από την πλευρά μου ως ειδικός, ενισχύω πάντα τους συντρόφους να μιλούν ανοιχτά για τα συναισθήματα που βιώνουν και να διεκδικούν μια συχνότητα ερωτικών επαφών μέσα από την οποία και οι δύο θα λαμβάνουν την ηδονή, την επιβεβαίωση αλλά και την συναισθηματική επαφή που χρειάζονται ώστε να νιώθουν συναισθηματικά ασφαλείς στη σχέση τους. Άλλωστε, όσον αφορά τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, δεν υπάρχει «φυσιολογικός» ή «ιδανικός» αριθμός που να την καθορίζει αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι οι δύο σύντροφοι να νιώθουν ποθητοί και ελκυστικοί μέσα σε μια σχέση που παράλληλα προσφέρει κατανόηση και ενσυναίσθηση.

Πηγή Πηγή: cosmopolitan.gr