Κάποιες λειτουργίες του οργανισμού μας εξακολουθούν να περιβάλλονται με μυστήριο! Δεν γνωρίζουμε γιατί και πώς ακριβώς γίνονται. Με τη βοήθεια των ειδικών, ας ξεδιαλύνουμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ;

Έχουμε όλοι δύο χέρια, δύο πόδια, δύο μάτια. Τι μας λείπει; Αυτό το κάτι παραπάνω που δεν ξέρουμε για το σώμα μας, ότι αρκετές ώρες κάθε μέρα είναι ουσιαστικά παράλυτο, ότι το στομάχι μας είναι ικανό να διαλύσει ακόμα και ξυραφάκια, ότι αν είμαστε γυναίκες, διαθέτουμε από τη φύση μας το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπινου σώματος και αν είμαστε άνδρες το μικρότερο. Μπορεί τελικά όλες αυτές οι γνώσεις να μη μας χρησιμεύσουν σε τίποτα, σίγουρα όμως θα μας βοηθήσουν να έρθουμε λίγο πιο κοντά στο σώμα μας, που ακόμα και για τους επιστήμονες παραμένει σε πολλά ένα μεγάλο μυστήριο.

1. Το γέλιο μας χαρίζει οξυγόνο.Σύμφωνα με έρευνες, το γέλιο τονώνει το αναπνευστικό μας, αφού «βαθαίνει» την αναπνοή και αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο οξυγονοθεραπείας. Όταν γελάμε, ο αέρας μέσα στα πνευμόνια μας κινείται με ταχύτητα 120 χλμ. την ώρα. Επίσης, το έντονο γέλιο, αν δημιουργήσει βρογχόσπασμο, μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος σε παιδιά, που έχουν βέβαια τέτοιο πρόβλημα.

2. Το στήθος δεν προσθέτει κιλά!Άλλες το μικραίνουν κι άλλες το μεγαλώνουν, ωστόσο καμία γυναίκα δεν δικαιούται να κατηγορήσει το στήθος της για τις αυξημένες ενδείξεις της ζυγαριάς της όσο κι αν κάτι τέτοιο θα φαινόταν η ιδανική λύση. Όταν είναι μικρό, ζυγίζει μόνο μερικά γραμμάρια (το βάρος του ξεκινάει από τα 150 γρ. περίπου) και ακόμα και όταν φτάσει να είναι πολύ μεγάλο, δεν ξεπερνάει το μισό με ένα κιλό.

3. Το μικρό και το μεγάλο κύτταρο.Το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπινου σώματος είναι το ωάριο και το μικρότερο είναι το σπερματοζωάριο.

4. Παράλυτοι στον ύπνο μας.Όλοι οι άνθρωποι περνάμε ένα διάστημα κατά το οποίο το σώμα μας είναι «παράλυτο», κι αυτό μας συμβαίνει κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, του ύπνου των ονείρων δηλαδή. Σε αυτό το στάδιο του ύπνου, «των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων», υπάρχουν έντονες εγκεφαλικές διεργασίες, αλλά ο μυϊκός τόνος είναι πολύ χαμηλός (είμαστε σχεδόν παράλυτοι). Πρόκειται ουσιαστικά γι μια ασφαλιστική δικλείδα που έχει δημιουργήσει για εμάς η φύση, ώστε να μην κουνάμε τα χέρια, τα πόδια μας κ.λ.π., αφού σε αυτό το στάδιο βλέπουμε όνειρα και θα μπορούσαμε πιθανώς να θελήσουμε να «συμμετάσχουμε» στη δράση τους και με το φυσικό μας σώμα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, η αναπνοή γίνεται άτακτη και παρατηρείται εφίδρωση, ταχυκαρδία και στύση στους άνδρες. Τα παραπάνω αποδεικνύουν και ότι δεν υπνοβατούμε επειδή μας ωθούν σε αυτό τα όνειρα μας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν (χάρη στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) ότι οι άνθρωποι υπνοβατούμε όχι στη διάρκεια του ύπνου REM (όπου προκύπτουν τα όνειρα), αλλά στα άλλα στάδια του ύπνου (στον NREM ύπνο, όπου το σώμα μας δεν είναι «παράλυτο»).

5. Οι τρίχες που χάνουμε…Κάθε μέρα χάνουμε φυσιολογικά 50 με 100 τρίχες, οι οποίες φυσικά αναπληρώνονται (η κάθε τρίχα γερνάει, πέφτει και στη θέση της βγαίνει μία νέα). Την άνοιξη και το φθινόπωρο πέφτουν φυσιολογικά περισσότερες τρίχες, όπως και όταν είναι κανείς ψυχικά ή σωματικά κουρασμένος. Αυτό συμβαίνει, επίσης, και σε περιόδους δίαιτας ή ασθένειας, επειδή τότε οι τρίχες γερνούν πιο γρήγορα από ό,τι θα γινόταν κανονικά. Πότε πρέπει να ανησυχήσετε; Αν πιστεύετε ότι χάνετε πάνω από 100 τρίχες την ημέρα για μεγάλο διάστημα, αν τραβώντας τουφίτσες από τα μαλλιά σας, μένουν δύο με τρεις τρίχες στα χέρια σας σε κάθε τράβηγμα και αν δείτε τα μαλλιά σας να αραιώνουν. Επίσης, θα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας και στην περίπτωση που βλέπετε εντοπισμένες περιοχές χωρίς τρίχες στο κεφάλι σας (γυροειδής αλωπεκία).

6. Πιο γόνιμο σπέρμα.Το σπέρμα των ανδρών είναι στην «καλύτερη» του στιγμή κάθε 3 με 4 ημέρες. Αν και νέα σπερματοζωάρια παράγονται διαρκώς, καθώς τα τελικά στάδια ωρίμανσης των σπερματοζωαρίων κρατάνε 3 έως 4 ημέρες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το διάστημα είναι το ιδανικό για να αναζητήσουμε τα πιο «γόνιμα», όταν βέβαια αυτός είναι ο στόχος μας.

7. Οι εκκρίσεις της ωορρηξίας.Περισσότερα κολπικά υγρά έχουν οι γυναίκες τις ημέρες της ωορρηξίας. Αυτές οι αυξημένες εκκρίσεις όχι μόνο δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία (εκτός αν διαρκούν πολλές μέρες, είναι ενοχλητικές, δύσοσμες, συνυπάρχει φαγούρα και τσούξιμο κ.λ.π.), αλλά είναι και ένδειξη καλής γονιμότητας.

8. Τα πέλματα μεγαλώνουν το απόγευμα!Για να αγοράσετε τα κατάλληλα παπούτσια για το πόδι σας, αυτά που δεν θα σας στενεύουν και δεν θα σας ενοχλήσουν ποτέ, βγείτε στα μαγαζιά το απόγευμα και όχι το πρωί. Σας το προτείνουμε επειδή συνήθως τα πέλματα μας πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να χρειάζεστε παπούτσια ακόμα και μισό νούμερο παραπάνω από το συνηθισμένο τις απογευματινές ώρες ή αμέσως μετά τη γυμναστική.

9. Η πιο γρήγορη διαδρομή.Το φαγητό φτάνει πάρα πολύ γρήγορα στο στομάχι μας. Χρειάζεται μόλις 7 δευτερόλεπτα για να πάει από το στόμα στο στομάχι.

10. Το στομάχι λιώνει και σίδερα.Ένα από τα κυριότερα υγρά του στομάχου μας είναι το υδροχλωρικό οξύ (καθώς επίσης το νερό κ κάποια ένζυμα), που είναι ικανό να διαβρώσει ακόμα και μεταλλικά αντικείμενα.

11. Θερμίδες που καίμε με το νερό!Όταν πίνουμε παγωμένο νερό, έχουμε ένα επιπλέον κέρδος, εκτός από το ότι δροσιζόμαστε, ο οργανισμός μας καίει περισσότερες θερμίδες στην προσπάθεια που κάνει να το φέρει σε «φυσιολογική» θερμοκρασία.

12. Τα πρώτα πρώτα δόντια.Τα νεογιλά δόντια ξεκινάνε να δημιουργούνται στο έμβρυο 6 μήνες πριν γεννηθεί και ανατέλλουν περίπου στον 6’ο μήνα της ζωής του παιδιού.

Πηγή Πηγή: newscity1.net