Κάποιος περπατάει μέσα σε ένα σπίτι. Ψάχνει εναγωνίως κάτι, μπαινοβγαίνει στα άδεια δωμάτια ανάβοντας το ένα μετά το άλλο όλα τα φώτα. Απραγος, σωριάζεται στον καναπέ. Τα φώτα στα δωμάτια έχουν σβήσει. Οι κουρτίνες στο σαλόνι ανοίγουν μόνες τους για να μπει το λιγοστό φως του απογεύματος. Ο φωτισμός ενισχύεται όσο χρειάζεται για να μην κουράζονται τα μάτια. Η ελαφριά ζέστη διαλύεται από την αυτόματη ενεργοποίηση του κλιματισμού. Καλώς ήρθατε στο σπίτι του (κοντινού) μέλλοντός μας.

Ολα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν χάρη σε μια «έξυπνη» συσκευή made in Greece. Πρόκειται για τον «Κύβο Ελέγχου», μία μηχανή που αναπτύχθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», που πρόσφατα επελέγη ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις στις δέκα «φιναλίστ» του έγκριτου διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας IPSO Challenge 2013, όπως γράφει στην "Καθημερινή" η Λίνα Γιάνναρου. Ανάμεσα στους υπόλοιπους εννέα διακριθέντες του διαγωνισμού βρίσκει κανείς κολοσσούς της βιομηχανίας όπως την εταιρεία Cisco, και κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Φανερά ενθουσιασμένος από τη σπουδαία διάκριση (ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 22 Μαΐου), ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Σωτήρης Νικολετσέας, μίλησε στην «Καθημερινή» για το σύστημα που κάνει «έξυπνο» το σπίτι μας.

«Ο Κύβος Ελέγχου δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συντονίζει συνδέοντας στο Ιντερνετ τις διάφορες καθημερινές συσκευές του σπιτιού, από τα φώτα και τις κουρτίνες μέχρι τον κλιματισμό, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την άνεση του χρήστη» εξηγεί. «Το σύστημα αναγνωρίζει ποιος είναι αυτός που μπαίνει σε ένα δωμάτιο, γνωρίζει τις προτιμήσεις του, όπως για παράδειγμα, ποιο είναι το επιθυμητό του επίπεδο φωτισμού, και προσαρμόζεται σε αυτές. Επίσης το σύστημα αντιλαμβάνεται τις εξωτερικές συνθήκες, όπως το επίπεδο του εξωτερικού φωτισμού -εάν πρόκειται για φωτεινή ή συννεφιασμένη ημέρα, ρυθμίζεται αναλόγως. Με τον ίδιο τρόπο βελτιστοποιείται και το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού». Μετρήσεις στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψαν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως 35%.

«Καρδιά» του συστήματος αποτελούν τα δίκτυα αισθητήρων, που μπορούν να επιτηρούν τεράστια ποικιλία συνθηκών και να συντονίζονται σε ένα δίκτυο. Η ευελιξία του συστήματος και η σχετικά απλή του δομή ήταν αυτά που ο κ. Νικολετσέας θεωρεί ότι το ξεχώρισαν. «Ενώ παρόμοια συστήματα υπάρχουν στην αγορά από μεγάλες εταιρείες, εκτιμήθηκε ότι το συγκεκριμένο είναι ιδιαίτερα φιλικό στον χρήστη, που μπορεί να έχει πρόσβαση ακόμα και μέσω του κινητού του, ενώ έχει χαμηλό κόστος. Επιπλέον, ακολουθεί ανοιχτή αρχιτεκτονική, δηλαδή μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με άλλα συστήματα. (Σ.σ.: Συχνά οι εταιρείες δημιουργούν «κλειστά» συστήματα που «κουμπώνουν» μόνο με άλλα της ίδιας εταιρείας)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τη «δική μας» συνεισφορά σε ένα ευρύτερο, διεθνές όραμα που λέγεται «Διαδίκτυο των πραγμάτων» (internet of things), την επέκταση δηλαδή του Διαδικτύου στα αντικείμενα της καθημερινότητας. Σήμερα, ο μέσος άνθρωπος διαθέτει τουλάχιστον 2 αντικείμενα που συνδέονται με το Ιντερνετ· έως το 2015, ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί σε 7, με 25 δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες ασύρματα παγκοσμίως. «Σε επόμενο στάδιο, περιμένουμε το ψυγείο να μας ειδοποιεί για το πότε λήγει το γιαούρτι!» λέει ο κ. Νικολετσέας.

Ο Κύβος Ελέγχου είναι η τελευταία από τις πολλές εφαρμογές που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου HOBNET που εστιάζει στα πράσινα έξυπνα κτίρια, στο οποίο μετέχουν επίσης τα Πανεπιστήμια Γενεύης, Εδιμβούργου, Δουβλίνου, οι εταιρείες Ericsson, Sensinode και το κοινωφελές ίδρυμα Mandat International.

Πηγή Πηγή: thebest.gr