Έρευνα αποκαλύπτει ότι ακούγοντας μουσική μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλό σας και να τον ενεργοποιήσει ώστε να εκκρίνει μια χημική ουσία παρόμοια με αυτή της σεξουαλικής ολοκλήρωσης



Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περιοχές στο κέντρο του εγκεφάλου – στο ίδιο μέρος που ενεργοποιείται όταν κάνουμε σεξ ή όταν τρώμε τα αγαπημένα τρόφιμα – ενεργοποιούνται, όταν οι άνθρωποι ακούσουν ένα αγαπημένο τραγούδι και συγκεκριμένα ένα καινούριο κομμάτι.

Όσο περισσότερο αρέσει το τραγούδι στον ακροατή, τόσο περισσότερο το απολαμβάνει. «Ειδικά όταν οι άνθρωποι ακούν ένα μουσικό κομμάτι που δεν έχουν ξανακούσει ποτέ πριν, η δραστηριότητα σε μια από τις περιοχές του εγκεφάλου εκπέμπει μηνύματα χαράς, απόλαυσης και ολοκλήρωσης», δηλώνει ο Δρ Βαλορί Σάλινπουρ του Νευρολογικού Ινστιτούτου του Μόντρεαλ, στο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη άκουσαν έως 60 κομμάτια που δεν είχαν ακούσει ξανά, ενώ υποβλήθηκαν και σε λειτουργική (μαγνητική) τομογραφία (fMRI), ώστε να προκύψουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Αυτό που κάνει τη μουσική τόσο συναισθηματικά ισχυρή είναι η δημιουργία προσδοκιών», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες.

«Η ολοκληρωμένη δράση των κυκλωμάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αναγνώριση προτύπων μας επιτρέπουν να απολαμβάνoυμε τη μουσική ως μια αισθητική ή πνευματική ανταμοιβή», δήλωσε τέλος ο Δρ Ρόμπερτ Ζατόρε, ερευνητής της και συν-διευθυντής του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Εγκεφάλου, Μουσικής και Ήχου.

Πηγή Πηγή: kamarinia.gr