Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες, που θα αλλάξει τα μεταφορικά δεδομένα της χώρας, μετατρέποντας τον Πειραιά σε βασικό κόμβο διακίνησης προϊόντων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογράφηκε την Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της COSCO, μεταξύ της Hewlett-Packard (HP) της COSCO και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης. Η συμφωνία προβλέπει, τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας HP να διανέμονται, δια θαλάσσης με πλοία από την Ασία στο terminal της Cosco, και σιδηροδρομικώς προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής εταιρείας διαμετακομιστικού εμπορίου COSCO και της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Χιούλετ Πάκαρντ για τη μεταφορά των προϊόντων της δεύτερης στη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπης, μέσω του λιμανιού του Πειραιά και του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για όλα την Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα, με τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με το Θριάσιο ολοκληρώνει στρατηγικά δίκτυα και υποδομές που απελευθερώνουν επενδύσεις.

«Δίνουμε το δικαίωμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στις δύσκολες αυτές ώρες, που πρέπει να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της COSCO και της Hewlett-Packard, δύο εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας, που -όπως είπε- χρησιμοποιούν τις υποδομές της χώρας και δραστηριοποιούνται στο νέο πλαίσιο εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΚΟΣΚΟ, τόνισε πως ανάλογες επενδύσεις δίνουν μια νέα δυναμική εδραιώνουν τον Πειραιά στο διεθνή χάρτη.

«Τέτοιες επενδύσεις βοηθούν τον τόπο μας και αντιμετωπίζουν την ανεργία, που παραμένει προτεραιότητα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Η εφοδιαστική και μεταφορική ικανότητα της Hewlett-Packard ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Η επιλογή του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO και τη Hewlett-Packard μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου έως και 50%, ενώ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας καθώς δεν θα είναι λίγες οι εταιρείες που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της αμερικανικής εταιρείας και να φέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα η να δημιουργήσουν γραφεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλες εταιρίες που θα χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά για τη διανομή των προϊόντων τους στην Ευρώπη.

Για ευνοϊκή μεταχείριση επιχειρήσεων κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι «με δώρο τη χθεσινή εσπευσμένη ψήφιση νέων φοροαπαλλαγών από ΦΠΑ υπέρ των επιχειρήσεων, προσέρχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, για να πανηγυρίσει στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, τη συμφωνία της COSCO με τη Hewlett-Packard και τις ιδιωτικές επενδύσεις». Όπως επισημαίνει, αυτή η συμφωνία COSCO-Hewlett-Packard (HP) αποδεικνύει τα τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα των ελληνικών λιμανιών και ειδικά του λιμανιού του Πειραιά, ως στρατηγική πύλη μεταφορών προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Κανένας ιδιώτης δεν θα επένδυε σε μια τέτοια στρατηγική υποδομή, από την οποία τώρα αυτοί οι ιδιώτες (COSCO-Hewlett-Packard), σπεύδουν να επωφεληθούν ανέξοδα.

COSCO και η Hewlett-Packard αποκομίζουν κέρδη χρόνου και χρήματος και ευνοούνται με νέες φοροαπαλλαγές, ο ΟΛΠ και το ελληνικό κράτος εισπράττουν ψίχουλα, ο δημοσίου συμφέροντος ΟΣΕ που έχει κάνει την επένδυση και όντως έχει προσδοκία σημαντικών κερδών, σύντομα ιδιωτικοποιείται. Όσο για την θρυλούμενη αύξηση θέσεων εργασίας, προσθέτει, μάλλον μαγική εικόνα θα αποδειχθεί, καθώς η αισιοδοξία που προκύπτει από τη σχετική πρωθυπουργική δήλωση, δεν τεκμηριώνεται από τα πραγματικά δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία.

Πηγή Πηγή: express.gr