Άγνωστο είναι πότε θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για απευθείας πρόσβαση του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων. Κωλύματα στη νομοθεσία, αλλά και τις υποδομές της υπηρεσίας, εμποδίζουν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, την άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων, με αποτέλεσμα το σχέδιο να μετατίθεται για το καλοκαίρι.

Στο μέλλον και ενδεχομένως για τα μέσα του καλοκαιριού παραπέμπει από την πλευρά του στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την διασύνδεση του ΣΔΟΕ απευθείας με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων.

"Εμείς επιδιώκουμε το ΣΔΟΕ να αποκτήσει αυτή την δυνατότητα, όμως για την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια διαδικασία που να μας το επιτρέπει" σημείωνε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Για την ώρα δεν υπάρχει η νομοθετική υποδομή που να επιτρέπει την άμεση παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών σε μορφή ΕXEL στις οθόνες των υπολογιστών των ελεγκτών του ΣΔΟΕ .

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι "εμείς σαν Ομοσπονδία εφοριακών ζητάμε άμεσα να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ζητάμε άμεσα οι τράπεζες να έχουν υποχρέωση χορήγησης στοιχείων, σε σύντομο διάστημα και σε συγκεκριμένη ενιαία μηχανογραφική δομή".

Για την ώρα, οι πληροφορίες κίνησης λογαρισμών δίνονται από τις τράπεζες μετά από αίτημα του ΣΔΟΕ σε διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους τέσσερις μήνες, τα στοιχεία είναι εκτυπωμένα, κάνοντας πολύ δύσκολη την συγκριτική εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πολλοί πάντως αναφέρουν ότι η αυτόματη άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλους καταπατά μία σειρά ατομικών δικαιωμάτων.

Πηγή Πηγή: moneypost.gr