Μια άγνωστη μέχρι σήμερα κατηγορία νευρικών ινών που υπάρχουν μέσα στο δέρμα αναλαμβάνει να στείλει «σήματα ευχαρίστησης» στον εγκέφαλο όταν κάποιος μας χαϊδεύει, αποκαλύπτουν πρόσφατες μελέτες.

Οι «C- αισθητικές νευρικές ίνες» ενεργοποιούνται όταν ένα απαλό άγγιγμα κινείται πάνω στο δέρμα με ταχύτητα 4-5 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Με αυτή την ταχύτητα, επισημαίνουν οι ερευνητές, κινείται το παρηγορητικό χάδι μιας μητέρας στο δέρμα του μωρού της, όπως και η ερωτική θωπεία μεταξύ συντρόφων.

Η πρωτότυπη μελέτη θα μπορούσε να προσφέρει στοιχεία για τη σημασία του χαδιού στις ανθρώπινες σχέσεις, εκτιμούν οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ και του Γκέτεμποργκ στ Σουηδία, καθώς και της εταιρείας Unilever.

Οι εξειδικευμένες νευρικές ίνες εντοπίστηκαν σε 20 εθελοντές τν οποίων οι βραχίονες θωπεύτηκαν στο εργαστήριο σε διάφορες ταχύτητες.

Οι C- αισθητικές νευρικές ίνες, έδειξαν οι μελέτες, απαντώνται μόνο στις περιοχές του δέρματος όπου υπάρχουν τρίχες, και όχι στις γυμνές περιοχές όπως οι παλάμες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός αυτός αποτρέπει τον εγκέφαλο από το να συγχέει διαφορετικά μηνύματα, αφού οι ανθρώπινες παλάμες χρησιμοποιούνται συνήθως ως εργαλεία, και όχι ως δέκτες συναισθηματικών μηνυμάτων.

Πηγή Πηγή: newscity1.net